BJD

bjd-promo

Artisti lienee tuttu vähänkin vannoutuneemmalle suomiräpin ystävälle. BJD on pitkän linjan rap-artisti ja tuottaja, joka on toiminut tiiviisti suomalaisen hip hop-musiikin parissa jo yli 25 vuoden ajan, aina 80-luvun lopulta saakka. Hänen studioiltaan ovatkin ponnistaneet alkuun mm. taannoin Suomen virallisella listallakin neljä viikkoa putkeen keikkuneet Tuomio & Kone, suomiräpin elävä legenda Raimo sekä lukuisia muita artisteja.

Viime vuodet BJD on toiminut enemmän studiotuottajana ja monen muun artistin taustavoimissa. Omia biisejä mies julkaisee varsin harvakseltaan, vaikka julkaisikin viimeisen oman studioalbuminsa loppuvuodesta 2013. Hän on kuitenkin edelleen tehnyt paljon yhteistyötä muiden artistien kanssa singlejulkaisujen muodossa, ja miehen voikin bongata fiittaamassa artistien kuten Likanen Etelä, Jeijjo & Nupi, Mikidi & Gaiaf ja Sairas T kanssa. BJD toimii myös Monsp Recordsille levyttävän Jeijjo & Nupi duon taustavoimissa studiotuottajana, työstäen näiden tulevaa albumia.

BJD:tä on hip hop-piireissä jo käsitteeksi muodostuneen ”Olariräp” underground-musiikkigenren alullepanija yhdessä Raimon kanssa. Ensimmäiset suomen kieliset undergroundbiisit tehtiin 90-luvulla hänen kotistudiollaan, kun Raimo, Edu Kehäkettunen, Tuomio ja Kone sekä Setä Koponen tulivat mukaan kuvioihin ja äännittivät ensimmäiset biisinsä. Tätä ennen BJD oli tehnyt musiikkia lähinnä englanniksi, kuten käytännössä kaikki muutkin suomiräp-artistit siihen aikaan.

Nykyisellään artisti tekee musiikkia laidasta laitaan. Vanhat ug-fanit saattavat paikoitellen pettyä miehen popahtavampiin tuotoksiin, mutta BJD ei genreistä ja luokitteluista piittaa, vaan tekee musiikkia josta itse nauttii.